Preskočiť na hlavný obsah

Ľudová čítanka 2008

  1. Naša reč má byť milá, láskavá, otvorená, pravdivá. Nikdy nesmieš povedať nepravdu na svoje ospravedlnenie, ani zamlčať pravdu. Také spôsoby sú nebezpečné. – Zobrala si neverca, vraj ho privedie k viere. Nie, naopak. – Ide o boj svetla s tmou, neprijímame pravdu, lebo nás usvedčuje zo lži. Nebezpečenstvá: Kto tvorí projekty na našich školách? New Age všetkými prostriedkami. Mária Goretti. Chlapec z ulice, nikto ma nemá rád.
  2. Hrdinovia z tébskej légie, 6000 vojakov, svedkovia viery. Zábava smrti, 142 zhorelo.
  3. Ľútosť u spovede, bolesť srdca. So sestrou mali sme sa radi, zomrela, je zatratená: Nikdy som sa nevyspovedala z hriechu nečistoty, hanbila som sa, som nešťastná. Mnohí prišli do neba, nie že boli lepší, ale preto, že sa dobre vyspovedali. Sv. prijímanie je dar, ale mnohí sú ľahostajní, to je pohŕdanie. L.N. Tolstoj: „Vzkriesenie“, Nechľuďov viedol nemravný život , potom dychtivo čítal Písmo a zmenil život. – Človek konzumu a pôžitkárstva nie je schopný prijať vzkrieseného Krista. Thomas Merton v detstve mal zlú výchovu, oddal sa pôžitkárstvu, mal hrozné videnie, rozplakal sa, „Hora siedmich stupňov.“
  4. Dostojevskij: Dnešný svet sa rúti do záhuby, stratil Boha. Svet bol vždy taký, aké boli jeho ženy. Šťastná je rodina, ktorá má dobrú mamu. V Korei opilý muž, doma hádka, odišiel a na ulici strieľal do každého. Manželka je zodpovedná za manžela. „Bože, premeň moju manželku na jemnú holubicu.“. Svet je taký, aké sú dnešné ženy a dievčatá. – P. Mária vzorom. Dievča v Lurdoch uzdravená z rakoviny. Starec Paisija a mládenci chcú zázrak, nôž. Hriešne lásky rozbúria citový život a pomýlia zdravé myslenie a uvažovanie. Ruženec spája rodinu v láske.
  5. Je dosť zlé, keď dieťa prvé informácie z náboženstva dostáva až v škole. To musí dostať v rodine v predškolskom veku. Keď tento základ chýba, nik ho nenahradí.- Mama šije doma, 3-r. Jožko sa sám hrá, naraz príde k mame a pýta sa do náručia. Mama odloží šitie, zoberie ho: „mamička, ja ťa moc ľúbim“, „Jožko, aj ja teba“. Že svet je zlý? Nezlyhala mládež, ale matky pri výchove, ale matky môžu ten svet znovu napraviť. Pius X. – Len preduchovnelý kňaz. J. Vianey: Nechajte 20 rokov ľudí bez kňaza a budú sa klaňať zvieratám.
  6. Rimania, Gréci, sex, zvrátenosť. Stvoriteľ dal silu do sexu a určil zákony. Z Hlohovca zlý príbeh. Mária Goretti. Cit hanblivosti je najväčšia ochranná sila. Vražda v Bostone z rozkazu Satana. Pamätaj na svoju smrť, Collot, revolucionár. Moja manželka nepracuje, aby sa mohla venovať deťom, uskromňujeme sa, ale žijeme šťastne, v láske. Bez dialógu to nepôjde, dialóg môže existovať na rôznych úrovňach, pomáha žiť v harmónii.
  7. Sväté Písmo čítať a nechať sa ním formovať. Božia milosť, spása alebo zatratenie. Eliáš.
  8. Túžba po bohatstve. Stanislav, ctiteľ P. Márie. Michal, mladý náhle zomrel, rodina? Vojna, americký pilot a Japonec, ruženec. Dievčatá a ženy, v ich rukách je budúcnosť. Svätý Alfonz svojej matke vďačí za všetko.
  9. Svätá matka vychováva dobré deti, dobrá matka vychováva ľahostajné deti a ľahostajná matka zlé deti. Girkij, Matka. Sašo a kráľ, príprava na dlhú cestu. Pokušenia. Aká matka, taká nedeľa. Moskva, Bohorodička, zachráň nás!
  10. Odiseus, vábidlá dnes. Mladá, rozvedená zomiera na rakovinu. Šťastná chudobná viacdetná rodina, manželka nepracuje. Eva Lavalier. Kristová sila v rodine musí vyžarovať, to je základ výchovy.
  11. Pri zomierajúcom opakovať ľútosť. Anjel strážny. Najdôležitejšie nie je zdravie ale spása.
  12. *Plank./ Koreň zla, láska k peniazom. Major, fotky rodiny. Vlažnosť, najhorší stav. Príbeh detí z Maďarska, guľa v škole, a prišiel. Láske sa musia naučiť rodičia a až potom deti. Dostojevskij: svet stratil Boha, záhuba. V našej rodine nebola radosť, mama zomiera, pri tom bozkáva kríž a nato jej neveriaci chlapec sa mení.

Z kresťanskej knižnice Púchov, 2009.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Božie slovo pýta každé srdce (Mons. Michal Keblušek)

  Púchovský farár, dekan   Mons. Mgr. Michal Keblušek   vybral zo svojich homílií reprezentatívny súbor a zaradil ho do zbierky s príznačným názvom   Božie slovo pýta každé srdce . Autor zvolil typický až klasický štýl rozprávania či rozprávačstva – narácie. Evanjeliové fundamentálne výroky, podobenstvá aj udalosti rozvíja, do príbehov z reality všedných dní, z diania v živote jedincov i spoločenstiev. Mons. M. Keblušek často cituje príklady, epizódy a hlavne príbehy z literatúry, nielen náboženskej, ale aj klasickej prózy. Odporúča zaujímavé románové diela zhromaždeniu veriacich a takto dobrovoľne plní v súčasných časoch mimoriadne vzácnu hrebendovskú misiu propagátora kvalitnej knihy. Kazateľ svojimi homíliami, prípadne katechézami prostredníctvom prerozprávaného textu oslovuje adresáta prítomného na bohoslužbe. Preberá fakty, argumenty, esteticko-umelecké obrazy z viacerých zdrojov. Tento tvorivý kompozičný proces vyúsťuje do rétorického prejavu, ktorý interpret musí zasadiť do súra

Ako sa zmieriť so životom (Jozef Augustyn - Lucyna Slupová)

  Existuje vôbec na to nejaký recept? Mnohí hľadali odpoveď v hlbinách svojho srdca: hľadali, našli a ďalší hľadajú. Ako príznaky nevyrovnanosti v našom živote môžu byt naše neprimerané reakcie, ako sú   rozčuľovanie, výbuchy zlosti, rebélie. reflexie pomsty, urážlivosť, uzavieranie sa do seba, depresie . Uznanie vlastnej hodnoty a vyrovnanie sa so sebou samým sa utvára už v detstve a veľkú úlohu tu má láska našich rodičov a ak sme ju nezakúsili, nedokážeme ju preukazovať druhým. Tu patria i naše prežité krivdy, utrpenia, šikanovania. Určité povahové deformácie sú spôsobené tzv. podmienečnou láskou pri výchove, čo je tretia komnata" v našej mysli, čo všetko môže byť v nej ukryté, ale nie zabudnuté. Táto malá kniha nás smeruje k tomu, ako poznať a prijať pravdu o sebe a ako si môže človek i sám pomôcť. Avšak príbeh policajného seržanta Jasona je iný. uvádzajú sa jeho zdanlivo hrdinské akcie, v ktorých riskuje ľahkovážne svoj život, preto bol psychológom označený za potenciálneho sa

Alzheimerova nemoc - šanca na väčšiu ľudskosť

  Táto nemoc sa stáva spoločenským problémom napriek lekárskemu pokroku. Návrat ku kresťanskej podstate. (Informácia je užitočná pre ošetrovateľov tejto choroby, ale i pedagógovia a rodičia pre výchovou deti si tu nájdu svoje, a aj takí, ktorí sú pred dôchodcovským vekom, ale vo viere sú vlažní alebo dokonca ateisti). Alzheimerova nemoc nie je nevyliečiteľná, ešte nie. Možno sa blížime k téme s aforizmom kolumbijského filozofa a esejistu Nicolása Goméza Davilu, ktorý povedal: „Opravdivé problémy nemajú žiadne riešenie, len svoje dejiny.“ Riešenie by sa mohlo nájsť v budúcnosti, ale teraz sa zdá, zo súčasného pohľadu, že sa bude problém len zväčšovať. Niektoré čísla by to mohli len podtrhnúť: Dnes máme podľa údajov Nemeckej Alzheimerovej spoločnosti 1,4 miliónov pacientov s touto nemocou v Nemecku, za desať rokov to bude podľa odhadov odborníkov najmenej dva milióny. A to neplatí len pre Nemecko. Rýchle starnutie populácie v Európe umocňuje tento problém v celej EÚ. Podľa odhadov ALCOVE